MENU

Храни срещу пролетна умора

prolet_hrani

Храни срещу пролетна умора

Пролетната умора се лекува с прясна храна от новия зелен сезон. Как обаче да я приготвите, така че да запазите витамините й?

Пролетната умора и депресията се получават от дефицит на витамини и микроелементи, които са останали в наследство от зимата. Не достигат магнезий, калий, манган, цинк, защото свежите плодове и зеленчуци са били по-малко от нужното. Сега те трябва сериозно да настъпят в менюто.

ID-100190864Консумирайте в малки количества от всички зеленчуци и плодове, които може да намерите. Обърнете внимание на съдържанието им – да съдържат витамините В и С, да са богати на калиеви соли (домати, картофи, кайсии). Цитрусите са полезни срещу пролетна умора заради високото си съдържание на витамин С.
Нека на трапезата се ширят марули, броколи, спанак, коприва, магданоз, пресен лук и чесън, глухарче, репички. А също бобовите и пълнозърнестите храни. Дали ще изберете кафяв ориз, юфка и хляб, овесени ядки, царевица, просо, жито, ръж или киноа, със сигурност ще осигурите на тялото си фибри, които дават усещане за ситост и прочистват храносмилателния тракт от натрупаните през зимата токсини. Освен това те са богат източник на витамини и минерали, а за пролетното обновяване на организма значение имат и стотиците им антиоксиданти, фитоестрогени и феноли.
От друга страна зелените зеленчуци са истинска витаминна бомба през пролетта. Те съдържат витамините А, В, С, D, E, много лецитин, соли на калция, фосфора и желязото. Добре е да се подправят със зехтин, който е в групата на здравословните мазнини.

Можете да стриете марулята с няколко капки ябълков оцет или сол, за да не дразни стомаха. Но имайте предвид, че стриването намалява витамините в нея, затова някои само я накъсват.

Нитратите пък намаляват съдържанието на магнезий в организма. Затова е препоръчително листните зеленчуци да се киснат за половин-един час във вода преди ядене. Краставицата трябва да се бели.

В хранителния ви режим трябва да присъстват още:

  • 1-2 пъти в седмицата червено месо без тлъстини и 2-3 пъти бяло месо
  • 1-2 пъти – бобови храни
  • 1-2 пъти – яйца
  • Ежедневно по 1-2 чаши кисело мляко и 1-2 филийки пълнозърнест хляб
  • В междинните хранения включете плодове според сезона, 5-6 броя безсолни бадеми или ядките на 2-3 ореха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.