MENU

Европейски музикален фестивал – 3 месеца класика

evropeiski_festival_1

Европейски музикален фестивал – 3 месеца класика

И тази година, в рамките на 3 месеца, Европейският музикален фестивал е подготвил над 20 музикални за почитателите на класическата музика във всичките й вариации. Част от тях вече минаха, тъй като фестивалът бе открит на 12 март, но най-впечатляващите те първа предстоят – чак до 12 юни.

Още на 1 април ще се състои концерт на един от най-забележителните български музиканти – цигуларят Светлин Русев. Той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър No 1 oт вечния Николо Паганини.

Талантливият музикант признава, че да свири точно един от шестте Концерта за цикулка на Паганини, наричан от съвременниците си „Дяволският цигулар“ заради ненадминатата му виртуозност, ще бъде истинско предизвикателство. Концертът ще се състои в зала „България“ с акомпанимента на оркестъра на Класик FM Radio и под диригентството на Григор Паликаров.

evropeiski_festival1_1Сред другите най-интересни прояви на Европейския музикален фестивал през април ще бъдат концертите на Испанския струнен квартет „Казалс“ (на 08 април), програмата „Танго без граници“ на ансамбъла „Тангуарда“ и танцьори от Франция (09 април), уникалният проект „Гжех Пьотровски World Orchestra“ с участието на Теодосий Спасов и българските гласове „Ангелите“ (28 април).
Безсмъртната музика на великия Волфганг Амадеус Моцарт ще озвучи зала „България“ на 14 май и 3 юни, за когато са насрочени неговите известни цигулкови концерти, интерпретирани от Евгения-Мария Попова и Димитър Пенков. Особено интересно ще е на 21 май, когато камерен ансамбъл Tutti Soli ще ви запознае с рядко изпълнявани творби на големия немски бароков композитор Георг Филип Телеман.
Великденският концерт с музика за тромпет и орган на Мачей Фортуна (зала България, 15 април) пък ще ви потопи в изключителна звукова атмосфера, където етно елементите се преплитат с литургични напеви. Фестивалът ще завърши на 12 юни с концерт на певицата Мария Джована Керки с популярни мелодии от фолклора на Сардиния.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн. Пълната програма на събитията, включени в Европейския музикален фестивал, можете да видите тук.

Европейски музикален фестивал е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столична община. В него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Провеждането на Европейски музикален фестивал е част от инициативните действия в подкрепа на кандитатурата на София за “Европейска столица на културата” 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.