MENU

Природни рецепти срещу ниско кръвно налягане

nisko_kruvno

Природни рецепти срещу ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане (хипотония) се смята за предпочитано пред високото, но истината е, че и в двата случая човек има усещането, че губи контрол над тялото си. Върховете и спадовете на кръвното налягане водят до стрес и тревожност, намаляване на работоспособността и невъзможност за изпълняване на ежедневни дейности. За щастие съществуват природни рецепти, с които бързо и дълготрайно можете да противодействате на ниското кръвно налягане. Ето някои от тях:

Ниското кръвно налягане е често срещано състояние при жени от всички възрасти. Много вероятно е да страдате от хипотония ако:

  • се уморявате по-бързо от нормалното и не успявате да възстановите силите си
  • трудно ставате сутрин и през целия ден ви се спи
  • дланите ви често се потят
  • имате главоболие, което понякога преминава в мигрена
  • след престой на слънце се чувствате отпаднали, не са изключени и топлинни удари
  • понякога виждате размазано
  • имате сърцебиене

Изброените симптоми за ниско кръвно налягане се отразяват негативно както върху ежедневната заетост, така и върху самочувствието. Едни от най-препоръчваните за хипотоници храни и напитки са кока-колата, кафето, сладкишите и айрянът с повече сол. В повечето случаи резултатът е мигновен и приливът на енергия е добре дошъл за отпадналото тяло, но истината е, че това са нездравословни продукти.

Вместо това ви предлагаме да опитате с няколко природни рецепти срещу ниско кръвно налягане. Не само, че няма да ви навредят, но и имат дълготраен ефект.

nisko_kruvno11. Чай от глог
Чаят от глог е важно превантивно средство срещу стреса и умората на делника. Билката повишава функцията на сърдечния мускул, в резултат на което притока на сърцето значително се подобрява. С нейна помощ човек чувства сърцето си здраво, няма сърцебиене, нито усеща пристягане в сърдечната област.
За да си приготвите чай от глог залейте 2 ч. л. с 1 чаша гореща вода, запарете за 20 мин и прецедете. Можете да подсладите с мед. Пийте по чаша сутрин по време или след закуската и вечер преди лягане. Подпомага съня и нощното възстановяване. Капките или сокът от глог (продават се в аптеките) имат същото действие.
2. Бяло и червено вино
Бяло и червено вино се пият за подсилване на сърцето. Срещу това не възразява и медицината, защото е доказано, че малките количества вино тонизират сърцето, без да му вредят. Пийте два пъти на ден по около 100 мл.

3. Вино от магданоз

Според народната медицина виното от магданоз съживява умореното сърце в най-кратък срок. Нарежете на ситно 35 гр пресен магданоз и залейте с ¾ л червено вино. Оставете сместа да престои 10 дни и прецедете през марля. Пийте всеки ден сутрин и вечер по една ракиена чашка. Ефектът се засилва, ако в ¼ от магданозеното вино сложите 2 ч. л. мед и 1 жълтък. Пийте няколко пъти дневно по 1 с л.

nisko_kruvno24. Студена баня на ръцете и краката
Студената баня на ръцете освежава прекрасно, когато човек се чувства уморен и с отпаднали крайници. Водата стимулира кръвообращението, защото спира понижаването на кръвното налягане. Сърцебиенето и лекото главоболие също преминават. За целта дръжте ръцете до лактите под студена струя вода, а след това енергично забършете с груба кърпа.
Студената баня на краката има още по-ефективно действие. Само след няколко минути под водната струя ще се почувствате тонизирани и отпочинали. Забършете енергично с груба кърпа.
5. Вани с билки
При ниско кръвно можете да си направите и т.нар. билкови бани, които имат тонизиращ и успокояващ ефект.
Вана с розмарин – сварете 100 гр листа от розмарин в 3 л вода за около 10 мин и прецедете. Добавете разтвора във вана, пълна с вода с температура 38 градуса. Потопете се в се в нея за 15 мин. Препоръчително е след това да почивате поне час, за да се отпусне тялото максимално.

Вана с лавандула – залейте 60 гр. лавандула с 1 л вода. Оставете да кипне и прецедете. Добавете разтвора във вана, пълна с вода с температура 38 градуса. Потопете се в се в нея за 15 мин. Препоръчително е след това да почивате поне час, за да се отпусне тялото максимално.

Природните рецепти срещу ниско кръвно налягане са с устойчив във времето ефект. Така че вместо да посягате към газирана напитка всеки път, когато се почувствате отпаднали, намокрете лицето или ръцете си със студена вода, раздвижете се, пийте вода и излезте на въздух. За предпочитане е пред всички други методи 😉

One Response to Природни рецепти срещу ниско кръвно налягане

  1. Стана ми малко странно че за да си оправим ниското кръвно трябва да слагаме ръцете и краката си в студена вода.Те обикновенно са си доста студени, а сега и с тази вода, по скоро да замразим кръвното налягане.Давате интересни съвета и предложения, които още от днес ще се опитам да следвам и дано ми го оправят.Доста е неприятно да имаш все проблеми с главата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.