MENU

Хранене по време на бременност – какво да избягвате?

bremenna2

Хранене по време на бременност – какво да избягвате?

Колкото и щастливо събитие да е бременността, тя често е съпътствана от куп непоискани съвети, които по-скоро объркват бъдещата майка и поставят на изпитание здравето на плода в утробата й. Когато става дума за храненето по време на бременност обаче, има правила и съображения, които задължително трябва да се взимат предвид, за да бъдат мама и бебе в безопасност. Предлагаме ви да се придържате към следващите няколко хранителни съвета и ще имате една грижа по-малко.

1. Приготвяйте и поръчвайте само добре сготвена храна. Суровото месо недостатъчната топлинна обработка на някои продукти може да предизвика хранителни заболявания.

bremenna32. Винаги проверявайте срока на годност на продуктите, които купувате от магазина, и на онези, които съхранявате в хладилника си. Впрочем, това е полезен навик, който да спазвате и след раждането.
3. Ако се изкушавате да похапвате морски дарове по време на бременност, то бъдете внимателни в избора. Някои видове, като стриди, миди и суши, съдържат бактерии и паразити, които са опасни за бебето, тъй като на практика представляват сурово месо. Избягвайте също така риби като скумрия, риба тон и риба меч, защото са с високо съдържание на живак – химичен елемент, оказващ неблагоприятно въздействие върху развитието на нервната система на плода.
4. Непастьоризираните мляко и млечни продукти също са причина за безпокойство, тъй като може да съдържат бактерии, изключително опасни за бебето. Старайте се да се придържате към марки от реномирани и проверени производители.

5. Винаги измивайте добре и по възможност белете суровите плодове и зеленчуци, защото кората им усвоява голямо количество микроби, нитрати и бактерии от почвата и препаратите, с които се отглеждат.

6. Суровите кълнове също не са препоръчителни, тъй като може да съдържат вредни бактерии. Ако все пак държите да присъстват в менюто ви, то се уверявайте, че са минали през добра термична обработка.

bremenna47. Някои храни, като гъби, фъстъци и брашно, са алергени, затова по-добре ограничете консумацията им по време на бременност.
8. Ограничавайте се в консумацията на пикантни, кисели и лютиви храни и подправки. Особено в последния триместър от бременността те могат да предизвикат контракции.
9. Не прекалявайте с кафето и колата – една чаша дневно е достатъчна. Прекомерният прием на кофеин може да причини спонтанен аборт, проблеми с кръвното налягане или ниско тегло на бебето.
10. Пийте достатъчно вода – но минерална или преварена. Чешмяната вода съдържа множество микроорганизми, които могат да причинят гастроентерологични проблеми. Дневната норма трябва да е минимум 2 л.
11. Избягвайте алкохола. Чаша червено вино с вечерята е допустима, но не повече. В противен случай може да се стигне до ментални и физически малформации на плода.

Добре известно е, че от храненето на майката по време на бременността, зависи здравето на бъдещото бебе. И въпреки че в днешно време няма никаква гаранция за качеството на хранителните продукти, ако спазвате елементарна хигиена на хранене и следвате (не)писаните правила в подбора на меню, бебето ви ще расте и ще се развива здраво и пълноценно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.