MENU

5 начина за почистване на бижута в домашни условия

5 начина за почистване на бижута в домашни условия

5 начина за почистване на бижута в домашни условия

Професионалното почистване на бижутата е най-добрият начин да възвърнете блясъка им като в първия ден, когато се сдобихте с тях. Но нека си признаем, с толкова много разходи и ангажименти, едва ли някой се сеща за подобна глезотия. А и всъщност няма нужда. Съществуват много по-лесни, бързи и достъпни начини за почистване на бижута в домашни условия. Вижте 5 от тях и запретнете ръкави.

1.С оцет

Няма по-лесно решение за почистване на бижута от злато и скъпоценни камъни. Просто потопете накита в чаша с ябълков оцет и оставете да престои около 10 – 15 минути, като разбърквате често. Ако е необходимо, след изваждане изтъркайте внимателно повърхността с помощта на четка за зъби с мек косъм.

2. С амоняк

Диамантите може да са най-добрите приятели на жените, но не и когато са мръсни. За да почистите този тип бижута направете разтвор от чаша топла вода и ¼ чаша амоняк. Нека благородните камъни престоят в него около 15 минути, след което с мека четка за зъби почистете остатъчните налепи. Диамантите веднага ще заблещукат като нови.

bijuta53. С антиациди
Тези медикаменти на основата на алкални соли, които действат чудотворно на стомаха, неутрализирайки високата киселинност, имате не по-малко позитивен ефект и при почистване на бижута. За целта просто разтворете 2 таблетки в чаша с топла вода и пуснете вътре накитите. След 2 минути извадете и изплакнете.
4. С алуминиево фолио
Идеалният вариант за почистване на потъмнели сребърни бижута. Разстелете върху поднос парче намачкано алуминиево фолио и отгоре поставете накита. Поръсете го със слой сода бикарбонат и залейте с вряла вода. Така мръсотията от бижуто ще се пренесе върху фолиото. Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти докато всички страни влязат в контакт с фолиото.  Когато приключите, изплакнете.

5. Със сапун и вода

За ефективно почистване на бижута с нежна и пореста структура като перли и тюркоаз, например, са достатъчни само сапун и вода. Потопете за кратко перления наниз в разтвор от 2 чаши топла вода и няколко капки мек измивен препарат. След това попийте всяка перла внимателно с памучно тампонче и оставете да изсъхне. Тюркоазът пък дори не се нуждае от сапун при почистване. Можете просто да намокрите с топла вода четка за зъби с мек косъм и внимателно да изтъркате камъните. Подсушете с памучно тампонче и оставете няколко часа, за да изсъхнат от самосебе си.

Редовното почистване на бижутата е важно за тяхната красота и дълготрайност. Освен ако не са умишлено състарени за ретро излъчване или не са семейна ценност, естествено променена с времето, колкото по-бляскави са дрънкулките ви, толкова по-атрактивни ще са! Е, колко често и как почиствате бижутата си?

Written by:

Published on: 22/04/2014

Filled Under: Мода

Views: 31405

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.