MENU

8 типа приятели, от които нямате нужда

priqteli1

8 типа приятели, от които нямате нужда

Казват, че трябва да се държим за приятелите си цял живот. Но не за всички, а за онези, които наистина са се доказали като такива във времето. Онези, на които можем да разчитаме в трудни моменти и които споделят искрено радостта от успеха ни. Онези, с които моментите на мълчание не са изпълнени с неудобство, а съвместните начинания носят истинско удоволствие. В тази група не попадат следващите 8 типа приятели. И няма да загубите нищо, ако се освободите от присъствието им в живота си.

1. Приятел – съперник

Той се е трудил усилено да получи по-високи оценки от вас в училище, да спечели вниманието на всички от противоположния пол, да демонстрира колко по-хубава почивка е имал, а сега сравнява и своето дете с вашето. Защо все още търпите това? Здравословната конкуренция между приятели поддържа и двете страни мотивирани. Но ако дружбата означава изместване в името на превъзходството, то нямате нужда от подобни взаимоотношения. Май е време да му кажете „Чао“.

priqteli22. Приятел – безотговорник
Той пропусна да ви поздрави за рождения ден и не показа съпричастност в тежък за вас момент. Почти винаги е зает, когато му се обадите и отговаря на съобщенията ви след седмица. А когато си направите съвместни планове, ги отлага в последния момент. Признайте си го: този тип приятел не уважава вашето място в живота си. Защо е нужно вие да го правите?
3. Приятел – използвач
Въпреки че винаги ви търси в нужда, не си го признава открито и не демонстрира признателност и близост с вас, особено сред хора. Харесва ли ви или не, този човек очевидно не държи толкова на взаимоотношенията ви, освен когато може да извлече някакъв личен интерес. Поддържането на приятелство, което очевидно няма да претърпи развитие може само да накърни самоуважението ви. По-добре си спестете времето и енергията за някой, който наистина иска да бъде с вас. Заради вас самите.

4. Приятел – критикар

Нищо не е прекалено добро за него. А колкото и усърдно да се опитвате да бъдете перфектни, той винаги намира недостатък – в дрехите ви, прическата, колата, дори избора на домашен любимец. Истинските приятели не правят така. Помнете, когато позволите някому да промени мнението ви за самите себе си и да се чувствате малоценни, всъщност подхранвате неговото его и се превръщате в марионетка. А вие ставате несигурни.

5. Приятел – клюкар

Един небрежен разговор с добре информирана личност не само разтоварва, а и ви държи в крак с новостите. Но ако се окаже, че тя „хвърка“ при вас за всяка пикантерия или незначителна подробност, която е научила, трябва да се замислите дали и самите вие не се превръщате в клюкари. А това да застраши не само имиджа ви, но и мястото ви в дадена среда. В крайна сметка всичко може да са просто слухове и недоброжелателни действия. Нужно ли е да се превръщате в съюзник, макар и неволно?

priqteli36. Чат – приятел
Общуването в социалните мрежи е добър и удобен начин за поддържане на контакт. Но ако се оказва, че прекарвате много повече време във Фейсбук или друг вид чат комуникация, вместо лице в лице с хората, значи имате проблем. Време е да обърнете лично внимание на верните си приятели и да инциирате срещи. Останалите могат само да запълват бройката в профила ви.
7. Приятел – мрънкало
Каквото и да се случва, винаги става дума за неговото нещастие, неговата онеправданост и неговите проблеми. Разбира се, няма нищо лошо някой да ви споделя дискомфорта, който изпитва. Но ако ви натрапва вина, когато не успеете да се отзовете на момента, нахвърля се срещу вас, щом изкажете мнение, което не му харесва или не отвръща реципрочно на вашето отношение, то вие сте просто кошче за душевни отпадъци. А нали знаете, че колкото по-дълго време прекарвате с един човек, толкова повече заприличвате на него?

8. Приятел за свалка

Няма нищо лошо в доза флирт на работното място или в приятелска компания, без значение дали някоя от двете страни е обвързана. Но за да запазите здравия си разум, да спрете клюките и слуховете навреме и да не се стигне до неудобна ситуация, по-добре спрете нещата в зародиш. Може да ви е приятно да четкате егото си, но май-работата и приятелството са по-важни. А и връзката между двама души, нали? Така че или поставете граници или спрете да общувате с въпросния човек, ако не ги уважи.

E, готови ли сте за разчистване на хората, попадали в графата “приятели” до този момент?

Written by:

Published on: 25/09/2014

Filled Under: Приятелство

Views: 8466

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.