MENU

7 храни, които избелват зъбите

 

7 храни, които избелват зъбите

7 храни, които избелват зъбите

Избелването на зъбите не е болезнена процедура, но едва ли бихте посетили стоматолога си, ако знаехте алтернативни начини за постигане на ослепителна усмивка. Добрата новина е, че такива има и освен че са природосъобразни, са и изкушаващо вкусни.

Причините за потъмняването на зъбите са няколко. Сред основните предпоставки са честата употреба на кофеинови напитки (кафе, кола, черен чай), изкуствените оцветители в храните и не на последно място – тютюнопушенето. Въпреки вредните навици обаче с помощта на 7 храни от вашия хладилник можете не само да избелите зъбите си по естествен начин, но и да подобрите състоянието на устната си кухина. 

Ябълки

Яденето на ябълки спомага за по-бели зъби. Този изключителен плод съдържа ябълкова киселина, която е съставка в някои пасти за зъби. Ябълковата киселина увеличава слюнката, която е естествения избелител на зъбите и предотвратява появата на петна по тях.

Ананас

Ананасът е единствената храна, която съдържа бромелаин – ензим с антивъзпалителни и почистващи свойства. Бромелаинът, както и ябълковата киселина, може да бъде срещнат като съставка в пастите за зъби заради свойството си да заличава петната по тях.

zabi1Броколи
Броколите са богати на фибри и успокояват устните възпаления. Консумирането им в суров вид има страхотен полиращ и почистващ ефект за зъбите. Броколите са и източник на желязо, а то е естествен защитник срещу киселини, които се образуват от бактерии в устната кухина и водят до разграждане на емайла на зъбите.
Стафиди
Стафидите се оказват изненадващо полезни за зъбната плака. Ако обичате  зърнени закуски, избирайте такива със стафиди – те ще почистят по-бързо устната кухина. Лепкавата им сладост спомага за повишаване нивото на слюнката, която неутрализира киселата среда и оставя усещане за свежест.
Сирене
За да бъдат здрави, зъбите ни се нуждаят от сирене. В него има високо съдържание на калций и фосфор. Освен тях, сиренето съдържа и млечна киселина, която предпазва от кариеси. Именно млечната киселина е причина за слюноотделянето, когато ядем сирене, а вече знаем колко полезно е това.

Ягоди

Любимите ни ягоди съдържат фолиева киселина и антиоксиданти, които избелват петната по зъбите. Освен това за заредени с витамин С, който помага за предотвратяване възпалението на венците и възникването на парадонтоза.

Вода

Макар и да не е храна, водата е сред основните детергенти за зъбите и устната кухина.  Пиенето на живителната течност през целия ден насърчава производството на слюнка. А тя има основна заслуга за здравия и красив вид на зъбите ви. Пийте вода по време и след хранене за качествено изплакване и отмиване на хранителните частици.

Е вече знаете как да избегнете потъмняването на зъбите с продукти, които са ви под ръка. Защото самочувствието отвътре заслепява отвън!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.