MENU

Как да увеличите фибрите в менюто си?

fibri

Как да увеличите фибрите в менюто си?

Във всички хранителни режими и препоръки за здравословно хранене се повтаря колко важни за метаболизма, перисталтиката на червата и храносмилането са фибрите. Но как се очаква да запомните всички храни, които съдържат фибри и как да следите колко приемате? Предлагаме ви 4 прости правила, които ще ви помогнат да увеличите приема на фибри в менюто си!

1. Четете етикетите

Преди да сложите нещо в количката, отделете минута – два на списъка със съдържание. Количеството на фибри може да варира широко, най-често от 1 грам (4 % от препоръчителната дневна доза) до 10 грама (40 % от препоръчителната дневна доза). Подбирайте продуктите с по-високо съдържание. Освен това, прочетете и списъка със съставки. Много продукти са препоръчвани като пълнозърнести, но ако първата дума в изброените компоненти не е „фибри“, вероятно те са слабо застъпени. Обърнете внимание и дали има трици, защото въпреки че са сочени като добър източник на диетични фибри, при мнозина причиняват стомашни раздразнения.

fibri12. Подбирайте пъстроцветни и различни зеленчуци
Пазарът предлага такова изобилие от пъстроцветни и полезни за здравето зеленчуци, че е грехота да ядете само моркови, броколи и чушки (или каквито там са ви любимите от всеки цвят). И колкото по-голямо е разнообразието им в менюто ви, толкова по-добър микс от разтворими и неразтворими фибри ще приемате, а това ще подпомага работата на отделителната ви система. Така че oще днес се огледайте за артишок, зеле, цвекло, бобови култури, зеленолистни зеленчуци. А ако не сте съвсем сигурни дали ще харесате суровия им вкус, просто си пригответе зеленчукова супа.
3. Включвайте плод във всяко хранене
Това означава да избягате от модела за половин портокал или грейпфрут за закуска. Както ще правите със зеленчуците, така експериментирайте и с цвета и вида на плодовете. Например си пригответе салата от тропически варианти като манго, папая, киви и ананас. Или добавете замразени горски плодове към обичайната си порция мюсли. А може би най-сетне ще започнете да опитвате всевъзможни сушени плодове и дори да ги носите в чантата си навън? Има толкова възможности, отдайте им се!

4. Хапвайте ленено семе

Лененото семе има цвят на карамел и се добива от растението за текстил лен. То е изключителен източник на разтворими и неразтворими фибри, полезни за храносмилането и перисталтиката на червата, както и на Омега-3 мастни киселини, които предотвратяват възпаления. Всичко, което ви трябва е мелничка, в която за няколко секунди да смелите малко ленено семе. То има много приятен вкус на ядки и би подхождало страхотно, поръсено върху мюслито, например. Или пък да го добавяте към смутита и печива – изобщо няма да промени вкуса им, а ще ви набави необходимата доза фибри. Важно е обаче заедно с него да пиете и вода, тъй като тя кара семената да набъбнат и омекнат – процес, който подпомага нормалното оформяне на изпражненията, а по този начин предотвратява проблеми като диария и запек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.