MENU

Практични съвети за организация на кухнята

kuhnq6

Практични съвети за организация на кухнята

Кухнята е сърцето на дома и мястото, където най-често се събира цялото семейство. Има домакини, които успяват да я поддържат в идеален ред, но има и такива, при които след всяко готвене сякаш е паднала бомба. Предлагаме ви няколко практични съвета за организация на кухнята, за да бъде всеки момент около печката удоволствие.

1. Поддържайте реда

Хубаво е да сортирате съдовете и приборите в отделни шкафове и чекмеджета и да ги прибирате точно там след употреба. За да избегнете струпването и тракането на разнородни предмети в чекмеджетата, поставете подходящи разделители (за по-дребните може и кутийки) така че, когато имате нужда, да ги намирате бързо. Ако често използвате подправки и мерителни съдове, сложете всички на едно място и спазвайте последователността на подреждане, за да не сбъркате солта със захарта в бързината. Най-добре ще е да ги разпределите в кутийки с различен цвят или с надписи.

kuhnq102. Елиминирайте хаоса
Отървете се от всичко, което не използвате. Разваленият миксер, счупените съдове, ръждясалите прибори, пожълтелите пластмасови кутии… Ако пък смятате, че още могат да намерят приложение, дайте ги на някой, който ще се възползва. Идеята е всяко нещо в кухнята ви да е точно на мястото, да се използва и наистина да заслужава да бъде там. Наистина ли се нуждаете от 7 подноса, след като използвате само 2 – 3? Отървете се от всичко ненужно и вижте колко много свободно място ще се освободи.
3. Подредете практично
За улеснение при готвене разположете съдовете и уредите, които най-често ползвате така, че да ги достигате без затруднение и само с едно завъртане. И групирани, в близост до печката. Кошчето за отпадъци също трябва да е на удобно място – до плота или шкафа, където най-често работите. За да не се отлагат остатъци и миризма най-добре в него слагайте торба или чувал, които да изхвърляте периодично.

4. Помислете и за готварските книги

Една открита лавица с готварски книги ще придаде уют и индивидуалност на кухнята. Първо отделете всички издания, сортирайте ги по лесен за избиране начин и ги подредете на лесно достъпно, за да можете с лекота да достигате заглавието, което ви е нужно. Но избягвайте да ги разполагате в близост до печката или хладилника, където страниците може да се увредят от влагата и мазнината.

kuhnq85. Използвайте пространството правилно
За максимална компактност и усвояване на пространството ще е добре под шкафовете да поставите периферно осветление или помощни съоръжения (рафтове за подправки, поставка за кърпа, домакинска хартия…). Това ще придаде една допълнителна кокетност на кухнята и същевременно ще улесни работата ви в нея.
6. Внесете идентичност на кухнята
Както останалата част от жилището, кухнята също трябва да отразява известна доза от личността ви. Можете да окачите интересни плакати или картини на стените, да я обзаведете в определена цветова комбинация, включително детайлите (завеси, посуда, възглавнички на столовете), да организирате приборите за готвене в интересни гърненца, да превхвърлите подправките в оригинални бурканчета или да разпръснете плетени панери и кошници на ключови места. Идеята е да внесете усещане за жизненост, цвят и настроение в помещението, за да се чувствате щастливи докато готвите.

Прочетете още:

5 цветни идеи за вашата кухня

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.