MENU

Първи триместър от бременността – какво трябва да знаете?

Първи триместър от бременността - какво трябва да знаете?

Първи триместър от бременността – какво трябва да знаете

Първият триместър е най-критичният период от бременността – както за развитието на бебето, така и за промените, настъпващи в майчиния организъм. И без значение дали щастливото събитие е било планирано, с малко предварителна нагласа за случващото се в тялото ви бихте могли да преминете през този етап по-спокойно и комфортно. Ето какво трябва да знаете за първия триместър от бременността.

Първият триместър е времето, в което бебето се променя от една оплодена яйцеклетка до ембрион, който се имплантира към стената на матката, за да достигне размера на праскова с развиващи се крайници и жизнени системи. И още толкова много неща се случват за толкова кратко време – оформят се органите, космените фоликули и леглата на ноктите, бебето започва да се движи (около 8-мата седмица), започва формиране на мускулите, производството на бели кръвни клетки, които да се борят с бактериите и развитието на гласните струни.

Какво се случва с тялото на майката? Бременността протича различно при всяка жена. През първия триместър някои сияят от здраве и жизненост, а други се чувстват направо жалки. Ето някои от основните промени в организма, както и знаците, които не бива да пренебрегвате.

trimestarПървоначално симптомите на бременността се проявяват едва осезаемо и изведнъж стават по-забележими. Дори преди гиинекологът да е потвърдил бременността, тялото ви сигнализира за щастливата вест по един съвсем недвусмислен начин – себеусещането. Хормоните полудяват, подготвяйки организма за цикъла от промени, които ще настъпват през следващите 9 месеца. И преди да разберете ще започнете да усещате дрехите си отеснели. Така че си подсигурете навреме комфортно облекло за бременни 😉
Въпреки че сутрешното гадене се смята за неделима част от първия триместър, много жени са щастливки да го избегнат. Други обаче изпитват цялата му тежест. Ако сте от вторите, обсъдете състоянието си с гинеколога, както и вариантите за потушаване на дискомфорта. От особено значение е и разпознаването на провокаторите от околната среда, които предизвикват гадене, така че да ги избягвате максимално.

Прочетете още:

Съвети срещу сутрешно гадене

Много често в началото на бременността някои жени имат леко кървене. Причината за него е именно захаващането на ембриона за матката. Ако обаче кървенето е обилно или постоянно, съпроводено с остра болка в корема, незабавно посетете лекар.

Усещането на гърдите по-чувствителни и по-набъбнали е едно от най-характерните явления за първия триместър. Причина за това са хормоналните промени в организма. И тъй като те ще продължат да нарастват, още в този момент е добре да помислите за нови – по-широки и свободни сутиени.

Хормоните са основна причина и за така характерната смяна на настроенията по време на бременност. Процесът обикновено започва около 7-мата седмица и то доста внезапно, така че не се учудвайте, ако в единия момент се смеете от сърце, а в следващия роните сълзи.

trimestar2Много възможно е, заради повишените нива на хормона прогестерон, което забавя контракциите на мускулите в червата (и предизвиква киселини), още в първия триместър да се появи и запек. Опитайте да увеличите приема на фибри, желязо и течности, за да регулирате обмяната, в противен случай излагате плода на риск.
От друга страна в първия триместър зачестява уринирането. Макар бебето да е все още малко, матката нараства и оказва натиск върху пикочния мехур. За да установите поне малко контрол над него намалете кофеиновите напитки, особено преди лягане и се отзвовайте на нуждата си веднага.
Съвсем нормално е още през първия триместър на бременността да се появи и умора. Тялото работи на интензивни обороти, за да осигури здравословна среда на растящото в утробата бебе, което пък е причина за по-бързото му изтощение от ежедневените дейности. Затова е препоръчително да не се лишавате от дрямка или почивка, когато изпитате нужда, и да увеличите приема на желязо за повече сили.
Бременността е един от малкото поводи в живота на жената, когато наднорменото тегло може да се смята за положително. Но все пак не бива да се прекалява. Нормално е през първия триместър да се наддадат 1,5 – 3 кг., но ако се изхожда от презумпцията, че майката вече „се храни за двама“, тази норма може да бъде много лесно превишена. Истината е, че в този период се нуждаете от едва 150 допълнителни калории, при това можете да си ги набавите по напълно здравословен начин – чрез повече плодове и зеленчуци, мляко, пънозърнести храни, немазно месо.

Накрая, ще ви напомним, че с какъвто и дискомфорт да се сблъскате през първия триместър от бременността, трябва да го приемате с усмивка, защото е в името на вашето бъдеще – вашето бебче, което ще се превърне в смисъл на живота ви и още с появата си на бял свят ще заличи „страданията“ от изминалите 9 месеца!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.