MENU

5 съвета за бързо учене на чужд език

ezik

5 съвета за бързо учене на чужд език

Ученето на чужд език може да бъде истинско интелектуално предизвикателство, особено в един по-късен етап от живота, когато сте отвикнали да заучавате образователен материал. Но всъщност изобщо не е нужно да бъде трудно! Съществуват много начини да се потопите в езика и да го усвоите по-бързо. А най-важното условие за това е доброто отношение. И търпението 😉 Предлагаме ви 5 съвета, които ще ви помогнат да постигнете успех с чуждия език за отрицателно време.

1. Бъдете съзнателно ангажирани с начинанието

Съзнателното обвързване с процеса е най-важният аспект в усвояването на който и да било език. Затова превърнете ученето в ежедневна рутина. Потърсете тестове е интернет, с които можете да проверявате речниковия си запас. Опитвайте да си превеждате песните, които слушатe. Пишете по няколко пъти новите думи, за да ги запомните. А сутрин, докато пиете кафе, можете да правите проверка на знанията си.

ezik42. Водете си бележки
Самозалепващите се листчета са чудесен помощник в ученето на чужд език. Върху предемети, които виждате постоянно в дома си, можете да разлепите разни думички – на огледалата, хладилника, шкафовете, тоалетката, компютъра, дори на прозорците. Или пък да запишете изречения и конструкции, които искате да запомните и да ги сложите на огледалото в банята, къдете се разкрасявате всяка сутрин и вечер. Оставяйте ги поне седмица, докато „попият“ в съзнанието и след това слагайте нови.
3. Гледайте, слушайте и учете
Чуждоезиковите филми и телевизионни предавания са чудесен помощен метод за по-бързото заучаване. Опитайте да ги гледате без дублаж и субтитри, вслушвайте се в начина, по който персонажите конструират репликите си, записвайте си и след това проверявайте значението на дадени думи. По този начин значително ще ускорите процеса, защото ще чуете и запомните неща, които все още не сте научили по учебник. Разбира се, ако речта е прекалено бързо, включете превода, но се фокусирайте върху езика зад него.

ezik34. Използвайте електронен преводач
Всички знаем, че Гугъл преводач може да забърка големи каши и наистина да ни изгуби в превода. Но идеята в случая е, не да му се доверявате сляпо, а да се научите да боравите с него и да правите собствени интерпретации по смисъл. Започнете с по-прости изречения и опитайте да разберете контекста. След това поставяйте неточно преведените думи една по една и вижте кое значение ще пасне смислово. Не се стремете да превеждате буквално дума по дума, защото чуждестранната конструкцията звучи по-различно на български и обратно.
5. Практикувайте езика
Това, че не живеете в страна, в която се говори даденият език, не означава, че не можете да го използвате. Ако не си падате по случайните запознанства в мрежата, намерете приятел, който има съответните познания и го помолете за съдействие. Пишете си мейли или общувайте в социалната мрежа, питайте за значението на дадени думи или за условията при разни конструкции, интересувайте се за правилата на употреба на различните глаголни времена. И се възползвайте от всяка възможност за разговор с чужденец. Повярвайте, има значение!

Разбира се, научаването на чужд език не става за една нощ или за един месец. Но скоростта и способността, с които ще усвоявате правилата и изразните средства зависят най-вече от усилията и времето, които инвестирате в процеса. Затова всеки ден правете нещо в негова полза 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.