MENU

Как да се събудите без кафе?

bez_kafe1

Как да се събудите без кафе?

Милиони хора по света разчитат на чаша кафе (дори две), за да разбудят организма и мозъка си сутрин или през деня и се чувстват като в безтегловност докато „не си вземат дозата“. Други пък страдат, че поради някаква причина не могат да го консумират. Но всъщност не е нужно да пиете кафе, за да сте бодри. Ето няколко ефективни начина да „ви просветне“ пред очите без ароматната напитка.

1. Използвайте всички видове светлина. Вдигнете щорите, светнете лампите, направете всичко, което буквално ще озари деня ви. Светлината ще „подскаже на мозъка ви“, че е време за събуждане и ще усетите как сънливостта намалява.

dieta12. Хапнете нещо здравословно (мюсли, мляко, плод, препечена филийка). Закуската наистина е най-важното хранене за деня, защото стимулира метаболизма и зарежда с енергия, осигурявайки ви необходимия тласък за ежедневните задачи.
3. Избягвайте храните, богати на въглехидрати
(понички, тестени изделия, паста), включително в обяда. Придържайте се към плодове, зеленчуци или яйца, но не прекалявайте с последните – един малък омлет или твърдо сварено яйце са достатъчни.
4. Направете малко упражнения. В най-добрия случай може да е редовната ви тренировка за седмицата. Но ако не е, всяко движение ще е от полза – няколко серии коремни преси, клякания и разтягане, джогинг, йога пози и дори танцуване из дома.
5. Пийнете студена вода. Тялото винаги е малко дехидратирано след ставане от сън. Затова си налейте чаша много, много студена вода. Организмът ви ще се хидратира, а ниската температура ще стимулира адреналина ви.

6. Вземете студен душ. Може да не е никак приятно, но действа безотказно. Само след минута обливане със студената струя ще сте по-будни от всякога. При това и кръвообръщението ви ще се засили.

7. И последно: лягайте си навреме, за да се наспивате добре. Оптималният вариант за нощен сън е 7 – 8 часа. Ако си ги осигурявате, то и разбуждането сутрин ще е по-лесно. А когато влезете в ритъм, мозъкът ви вероятно сам ще се събужда 😉

Прочетете още:

Как да подобрите качеството на съня си?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.