MENU

10 полезни качества на бирата

bira11

10 полезни качества на бирата

Появила се преди хиляди десетилетия в Древен Египет и Месопотамия, днес бирата се е превърнала в синоним за безгрижно прекарано време. Бутилка (две, три…) добре изстудено пиво винаги придружава къмпингарите, планинарите, плажуващите и дори онези, събрали се на приказки в близкия парк или градинка. Да, последствията от прекомерна консумация на бира може да е опасна за здравето, но според световните проучвания умерената такава носи само ползи за организма. Ето кои са 10-те най-полезни качества на бирата.

bira11. Бирата е единствената алкохолна напитка, съдържаща горчив хмел, който активира стомашния сок, за да потисне нежеланото въздействие на алкохола. А активните вещества, съдържащи се в растението оказват успокояващо, болкоуспокояващо и дори упойващо действие, като същевременно възспира размножаването и разрастването на бактериите.
2. Бирата повишава имунитета. Според изследване с маймуни на екип от Научния университет на Орегон, изпиването на бутилка – две дневно може да подсили имунната система и да помогне в борбата с инфекциите. И обратно, прекаляването с пивката течност води до по-слаба устойчивост на инфекции.
3. Бирата действа благотворно на бъбреците. Финландски изследователи установили, че изпиването на една бира дневно намалява с 40 % риска от образуване на камъни в бъбреците. Обяснението може да се се отнесе към две теории: от една страна консумацията на повече течности предизвиква по-често уриниране и контролира функционирането на бъбреците; от друга страна хмелът, съдържащ се в бирата, предотвратява отделянето на калций от костите, от който пък се образуват камъни.

bira24. Бирата стабилизира сърдечния ритъм. И въпреки че виното си е присвоило всички облаги като защитник от сърдечно-съдови заболявания, бирата се оказва почти толкова положително ефикасна за сърцето. Италиански учени открили, че умерените консуматори на бира са с 42 % по-малко склонни към сърдечни проблеми в сравнение с въздържателите. И затова препоръчват всеки ден да пием по 0,500 мл. 5 %-ово пиво.
5. Бирата понижава кръвното налягане. Високото кръвно налягане може да доведе до множество здравословни проблеми, но според едно скорошно проучване на специалисти от Харвард, умерената консумация на пиво намалява риска от хипертония.
6. Бирата оказва благоприятен ефект върху роговицата на окото. Канадски учени установили, че едно пиво дневно засилва антиоксидантните процеси, които противодействат на образуването на перде (катаракта). Но в този случай бирата има и негативен ефект: при консумация на повече от 3 – 4 бири дневно може да се стигне до обратното.

7. Бирата намалява риска от фрактури. Според американско изследване здравината на костите при хора, изпиващи по чаша – две пиво на ден, е с 4,5 % по-висока в сравнение с въздържателите. И обратно, костите на онези, които прекаляват с пивото, са с 5,2 % по-крехки.

bira38. Бирата предпазва от развитие на диабет Тип 2. Холандски учени изследвали навиците и медицинската история на 38 хиляди души от сектор „Здравеопазване“ и открили, че за 4 години сред умерените консуматори на бира имало в пъти по-малко случаи на заболяването. Но внимание: те също така установили, че повишената консумация на пиво не е намалила допълнително риска ;).
9. Бирата ускорява метаболизма и способства за подмладяване на клетките. Проучванията показват, че хората, които редовно консумират бира в умерени количества, остаряват по-бавно от тези, които изобщо не вкусват.
10. Бирата спомага за бързо възстановяване след тренировка. Испански учени накарали студенти да спортуват на закрито, докато телесната им температура достигне 40 градуса Целзий, след което да компенсират обезводняването с бира или вода по избор. При тези, предпочели пивото, нивата на дехидратация били по-ниски.

С всичко, казано до тук, вече разполагате с желязна аргументация защо пиенето на бира е полезно. И ако половинката ви гледа накриво, че за поредна вечер сядате с наслада пред чаша охладено пиво, то усмихнете й се и предложете и на нея. Но все пак не прекалявайте: разковничето на всички ползи от бирата е в умерената консумация. В противен случай само ще си навредите 😉 Наздраве!

Written by:

Published on: 23/10/2016

Filled Under: Полезни факти

Views: 3153

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.