MENU

Брадата певица от Австрия спечели Евровизия 2014

evroviziq1

Кончита Вурст / Томас Нойвирт от Австрия спечели Евровизия 2014

Австрия в лицето на Кончита Вурст, известна още като “брадатата певица”, спечели първото място на  тазгодишния конкурс за популярни песни “Евровизия”, провел се в датската столица Копенхаген на 10 май. Така той се превърна в първия победител за страната си от 1966 г. и бе приветстван бурно в залата.

Въпреки предварителните очаквания, че неговият външен вид ще бъде отхвърлен в консервативните страни, 25-годишната колоритна изпълнителка, чието истинско име е Томас Нойвирт, обра точките (общо 290) и вниманието с екзотичната си визия и баладата “Издигни се като феникс”, която според коментарите напомня на тема от филм за Джеймс Бонд. Представителите на Холандия и Швеция заеха, съответно второ и трето място с 238 и 218 точки.

“Мечтата ми се сбъдна”, сподели на пресконференция след гала вечерта Нойвирт, който не се причислява към нито един от двата пола, ходи на високи токчета и облечен с рокли, но с брада. “Нашето общество ми показа, че там има хора, които искат да прекрачат в бъдещето и да вървят напред, а не назад и или да мислят в категориите на миналото“, добави той. Той посвети победата на всички, които вярват в свободата и мира.

Томас / Кончита е роден на 06. 11. 1988 г в Горна Австрия. Родителите му са съвсем обикновени хора, почитащи местните традиции и живеещи в спокойствие и хармония в селцето Бад Митерндорф. Но от малък той проявявал интерес към женските дрехи и изкуството, записва да учи мода, а по-късно и пеене. Псевдонимът си получава от приятелка от Куба и решава да го запази за сценичните си изяви. И въпреки че даде неописуем повод за гордост на Австрия, представянето му предизвика доста критики и осъждане в други държави.

Конкурсът, в който тази година България не участва (както и няколко други държави) включва 45 страни и има теливизионна аудитория от около 180 милиона души. В тазгодишното 59-то издание , преминало под мотото „Присъедини се към нас!” (JoinUs), взеха участие 37 държави. Финалът обаче е имал 100 % гледаемост.

Конкурсът за песен “Евровизия” се провежда от 1956 г. Сред победителите през годините са били звезди като Селин Дион, Тото Кутуньо, Джони Логан и дори шведският квартет ABBA, който след това направи най-блестящата кариера в музикалната индустрия от всички победители в „Евровизия”. Миналогодишното издание на конкурса се състоя в шведския град Малмьо. Победител стана датчанката Емели Фрост с песента Only Teardrops.

Written by:

Published on: 11/05/2014

Filled Under: Събития

Views: 6392

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.