MENU

Сладолед: кои добавки в състава му да избягваме?

Сладолед: кои добавки в състава му да избягваме?

Сладоледът е най-лятното лакомство. Той разхлажда, освежава и носи удоволствие. И се харесва почти на всекиго. Но за съжаление, в ерата на технологиите, не всички сладоледи са еднакво полезни. Как да изберем правилния сладолед и кои добавки в състава му да избягваме, за да не навредим на здравето си? Продължавайте да четете 😉

В днешно време все по-често се чуват понятия като „истински“ и „приготвен по домашна технология“ сладолед. И все по-често се търси (и предлага) такъв. Налага го изобилието от овкусители, подобрители и оцветители, които се добавят към хранителните продукти с цел по-големи продажби. И които неусетно, но пагубно вредят на организма ни.

И така, кои добавки в сладоледа е добре да избягваме?

Често при направата на сладолед скъпата животинска мазнина се замества с по-евтиното палмово масло. Затова обезателно обърнете внимание на етикета – ако в състава на продукта е указана растителна мазнина, значи е то.

За сгъстяване и аромат към сладоледа обикновено се добавят множество оцветители и стабилизатори, някои от които обаче, могат да предизвикат куп неразположения (особено при по-чувствителен организъм). Такива са:
– E100 (оцветител куркумин) – обостря кожните заболявания.
– Е102 (оцветител тетразин) – причинява главоболие, безсъние, раздразнение. Може да предизвика астма и да увреди зрението.
– E322 (емулгатор соев лецитин) – предизвиква алергична реакция.
– Е330 (лимонена киселина) – противопоказно за хора с алергии, тъй като може да причини дразнене на кожата и сърбеж.
– Е407 (сгъстител карагенан) – в големи количества води до проблеми с храносмилателния тракт: колит и дори язви.
– E466 (стабилизатор натриева карбоксиметилцелулоза) – предизвиква диария, болки в стомаха, намаляване на зъбния емайл.

А какъв трябва да бъде истинският сладолед?
Натуралният (истински) сладолед, обикновено съдържа между 4 и 12 % мазнини, задължително животински (протеини, мляко, сметана).
Натуралният (истински) сладолед съдържа също и минерални соли, магнезий, фосфор и желязо, които са необходими за благосъстоянието на организма.
Натуралният (истински) сладолед е препоръчително да съдържа не повече от 20 % захар.
Натуралният (истински) сладолед се прави със зрели плодове и природни съставки.
Натуралният (истински) сладолед може да съдържа вода и кокосово мляко (вместо краве мляко или сметана), т.нар. „сорбе“ – това е алтернативният вариант за хора с непоносимост към лактозата.
И така, в сезона на сладоледа, осъзнаваме, че няма как винаги и навсякъде да четете етикетите и да се лишавате от удоволствието на вкуса му. Но все пак, когато можете го правете – здравето ви е във вашите ръце, а осъзнатият избор е сред нещата, които зависят от вас! 😉

А ето и две рецепти за домашен сладолед без вредни добавки:

Сладолед с цедено кисело мляко

Бананов сладолед

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.