MENU

Морковът – с един удар много здраве

 

Морковът – с един удар много здраве

Морковът – с един удар много здраве

Морковите далеч не са любима храна само за зайчетата. Те са предпочитан зеленчук за малки и големи, но  знаете ли достатъчно за това колко полезни са всъщност морковите?

Моркови растат във всяка уважаваща себе си градина, защото не са капризни за отглеждане. Всяка домакиня ги има под ръка. Намират се в изобилие на пазарите, както родно производство, така и внос. Вторите обаче имат подозрително гигантски вид, затова нашият съвет е да ги търсите на стрък със зелената им „коса“ и дори да има земна пръст по тях, не се притеснявайте – това означава, че не са изминали дълъг път.

ID-10013391Морковът е познат на човечеството от хиляди години, но едва през XVI – XVII век холандски производители го култивират до познатия му днес външен вид и вкус – ярко оранжев, хрупкав, с примамлив аромат. До тогава морковите са били горчиви на вкус и с най-разнообразни цветове – жълти, бели, лилави и дори червени!
Днешните оранжеви вкусотии се консумират по разнообразен начин – сурови, варени, задушени, печени. Морковът е задължителна съставка за всяка българска супа. Добавка е към солени ястия и към салати, но ще го откриете и в сладкарството, заради цвета и сладостта му. Фрешът от моркови е изключително полезен, а може да го смесвате и с ябълки или лимон. Пие се на гладно. Подходящи са и за чувствителните бебешки стомахчета под формата на пюре.
Какво съдържа морковът?
Свежият морков съдържа повече захари от ябълките, сливите и черешите. Той е много богат на витамини А, В, Е и на цинк. Съдържа още калий, фолиева киселина, манган, фосфор и магнезий. Най-важното оръжие в света на козметиката е бета-каротинът – „виновникът” за оранжевия им цвят, който освежава тена на кожата.

Морковите превъзхождат останалите зеленчуци с това, че:

  • ID-100191335Подсилват имунната система на организма в борбата с раковите образувания
  • Понижават значително нивото на холестерола
  • Враг са на инфаркта, заради голямото количество магнезий, което изпращат до сърцето
  • Укрепват нервната система
  • Подобряват зрението
  • Участват в изграждане здравината на костите и ноктите
  • Подпомагат образуването на червени кръвни телца
  • Източник на пектин са (разтворими фибри, които абсорбират излишната течност в червата). В превод – ако страдате от диария, сварете няколко моркова, пасирайте ги с малко вода и приемайте 1-2 супени лъжици през един час
  • И нещо важно за тези, които следят килограмите си – морковите разграждат по естествен начин мазнините, така че, ако искате да прегрешите с една шарена свинска пържола, то позволете си гарнитура от настъргани моркови и всичко ще бъде наред

Морковите се отглеждат лесно в градината, но и лесно се съхраняват в хладилника. При температура 0 – 3 градуса могат да издържат до 4 месеца, а нарязани и сложени във вакуумираща торбичка – дори повече

Накрая, един здравословен съвет от практично естество. Измивайте ги добре и ги белете. Беленето не е задължително, но се уверете, че сте измили добре зеленчука в гънките му от пръстта. За да запазите полезните им съставки нарязвайте морковите непосредствено преди готвенето им и ги слагайте ги във врящата вече вода.

Е, доядоха ли ви се морковчета?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.