MENU

6 легендарни любовни истории, вдъхновили изкуството

 

6 легендарни любовни истории, вдъхновили изкуството

6 легендарни любовни истории, вдъхновили изкуството

Любовта – не само щастливата, но и онази, трагичната, винаги е била основен източник на вдъхновение за изкуството. И в повечето случаи, колкото по-силен е пожарът на страстта, толкова по-бързо бива потушен от злощастно стечение на обстоятелствата, което ражда безсмъртни творби. Точно тези легендарни любовни истории с трагичен завършек продължават да бъдат одухотворяващи и неустоими за нас, безнадеждните романтици, векове по-късно. Специално за вас продбрахме 6 от тях.

1. Парис и Елена

„Хубавата Елена“, „Троянски кон“, „Ахилесова пета“ – от историята на Троянската война произлизат редица нарицателни, но неин основен символ е искрата, която я подпалва – любовта между Елена и Парис. Как започва всичко? Парис е изкушен от Афродита да получи най-красивата смъртна жена на света, ако я предпочете пред други две богини – Хера и Атина. Той го прави и открива любовта на живота си. Но Елена е омъжена за царя на Спарта – Менелай, който посреща гостоприемно в дома си своя бъдещ съперник. Привличането между Парис и Елена е твърде силно, за да се подчини на разума. След като Парис открадва Елена, Менелай събира армия, за да си я върне. 10 години по-късно Парис умира в битка, а Елена се завръща при Менелай в Спарта.

orpheuseurydice12. Орфей и Евридика
Древногръцкият поет и певец Орфей очаровал всички с музиката си. Но таланта си той дължал на безценна муза – съпругата му Евридика, която обичал повече от всичко. След ухапване от змия Евридика умира, а мъката на Орфей е безгранична. Готов на всичко, той получава разрешение от боговете да се изправи срещу владетеля на подземното царство, за да върне жена си. Хадес е склонен на компромис, но при едно условие – тръгвайки нагоре, към земния свят, Орфей да не поглежда назад. И като всеки екзалтиран човек, твърде щастлив, за да обръща внимание на подробностите, на прага Орфей се обръща, за да види дали Евридика го следва. Тя потъва в подземното царство и оттам насетне, тракийският певец остава неутешим.
3. Марк Антоний и Клеопатра
Още една легендарна любовна история с трагичен финал. Марк Антоний е женен за сестрата на римския император Октавиан, но при посещение в Александрия не успява да устои на най-красивата жена на своето време – Клеопатра. Той остава да живее и управлява Египет заедно с нея и им се раждат три деца. Октавиан обаче не стои със скръстени ръце. Воден от политически и лични причини той повежда римските легиони срещу Египет. В битката при Акциум флотилията на Марк Антоний е разгромена, а самият той слага край на живота си след лъжата, че Клеопатра е мъртва. Тя от своя страна опитва да преговаря с Октавиан, но той остава сляп за чара й. Многобройни са версиите за последвалата й смърт. Най-известната от тях е, че се самоубива със змия, която я ухапва. Клеопатра и Марк Антоний са погребани заедно.

4. Тристан и Изолда

Легендата за Тристан и Изолда е популяризирана във Франция през XII в, вдъхновена от келтска легенда. Той воюва за Англия под знамето на Марк, а тя  е дъщеря на ирландския владетел Дончат. Смелият английски рицар Тристан е ранен в битка и към живота го връщат опитните ръце на ирландската принцеса Изолда. Любовта им остава тайна, а след оздравяването си Тристан се завръща у дома. След време той печели турнир, организиран от Дончат, а наградата – ръката на принцесата, получава краля на Корнуол Марк. Тристан и Изолда се разкъсват между дълга пред краля и чувствата си. Любовта им е плод на откраднати моменти, силни страсти и естествен злополучен завършек.

lancelot5. Ланселот и Гуиневир
Историята на Ланселот и Гуиневир е повлияна от тази на Тристан и Изолда и е част от легендата за крал Артур. Гуиневир е съпруга на крал Артур, но попадайки под чара на най-смелия и красив рицар на Кръглата маса – Ланселот, поставя началото на конфликта между рицарите и краля им. След като Артур разбира за аферата поданиците му се разделят на две групи – подкрепящи него или Ланселот. Следват ожесточени битки между двамата мъже, а Гуиневир е осъдена на смърт. Артур загива, но Гуиневир и Ланселот успяват да се спасят. Разтърсени от преживяното, вината и съвестта не им дават мира. Гуиневир влиза в манастир, а Ланселот продължава живота си в отшелничество.
6. Ромео и Жулиета
Най-легендарната любовна история с трагичен финал на всички времена, излязла под перото на Шекспир. Тя също е повлияна от множество легенди и митове за враждуващи фамилии, чиито наследници нямат силите да живеят един без друг. Въпреки опитите да бъдат разделени, двамата спояват връзката помежду си, но и усещат, че събитията следват своя трагичен завършек. Ромео се самоубива, защото погрешно вярва, че любимата му е мъртва, а виждайки го студен и безжизнен, тя също посяга на живота си. 

Легендарните любовни истории, които ни вдъхновиха, вървят ръка за ръка със забрани, преследвания, войни и смърт. И макар да звучи наивно днес, започваме да си задаваме въпроса: кое е за предпочитане – да обичаш до полуда за няколко дни, месеци, години или да съществуваш в сивотата на живот, лишен от торнадото на помитащата любов?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.