MENU

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева омагьосва с изложба на открито

 

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева вече омагьосва с изложба на открито

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева вече омагьосва с изложба на открито

Ако не сте гледали впечатляващия спектакъл „Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева, то можете да почувствате мистиката на сюжета му чрез едноименната арт изложба на открито и напълно безплатно – в градинката „Кристал“ в центъра на столицата.

Изложбата беше открита на 21. 03. 2014 г. лично от г-жа Робева, музиканта Костадин Генчев и част от танцьорите от трупата „Нешанъл Арт“. Тя ще остане там до 8 април, за да могат всички софиянци и гости на столицата да се потопят в мистиката на платната, да надникнат в тайнствеността на сюжета на едноименния спектакъл и да се подготвят за същинските му представления – на 8, 9 и 10 април в зала 1 на НДК.

Ако имате възможност, вземете си билет за една от датите (ценита са между 20 и 50 лв.), защото това всъщност ще бъдат последните представления на спектакъла в София. На 30 май „Мистерията Еньовден“ ще бъде на сцената на Античния театър в Пловдив, а след това ще се пренесе и зад граница.

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева омагьосва с изложба на открито

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева омагьосва с изложба на открито

Изложбата „Мистерията Еньовден“ събира 28 провокиращи фотографии, нестандартно съчетаващи фолклор, рок и улично изкуство. Снимките са заснети по време на премиерата на едноименното представление и пресъздават честванията на един от най-вълнуващите и мистични празници. Автор на фотографиите е Златомир Араклиев.

Еньовден е най-големият летен празник, свързан с култа към слънцето, луната и лечебната сила на билките и водите. Фиксиран е на 24 юни и пресъздава мистиката на любовта. Самодивите омагьосват девойка и смъкват луната да танцува с нея, най-страшният змей иска да я отвлече, но момъкът, влюбен в Рада, я спасява от царството на злото.

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева пресъздава именно тази фолклорна магия на миналото, но прави мост към съвремието с рок музика и улични танци, за да покаже, че в българското изкуство има запазено място за очарованието на танца. Така честванията на празника, възстановките на самодивски хора и танците на зли същества оживяват в ритмична хармония с модерния прочит за празника през призмата на рока и изкуството на младите.

misteriq3_1

Спектакълът ще ви разкрие красивата история за любовта, сблъсъка между доброто и злото, старото и новото. Ще ви потопи в изяществото и красотата на танца, допълнени с вълшебните гласове на Деси Добрева и Валерия Момчилова – Мона, хард рок звученето на Звездомир Керемидчиев – Звезди, рап музика, представена от „Хората от гетото“ и прекрасното изпълнение на кавал от Костадин Генчев. Мистериозното ще бъде допълнено от запомнящия се глас на големия български актьор Васил Михайлов.

Изложбата „Мистерията Еньовден“ е част от мащабния проект „Мистерията Еньовден“, организиран в сътрудничество със Столична община в подкрепа на кампанията „София – кандидат за европейска столица на културата“ 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.