MENU

7 физиологични промени в тялото след раждане

7 физиологични промени в тялото след раждане

7 физиологични промени в тялото след раждане

Всички знаем, че колкото и радостно събитие да е бременността, тя води до сериозни физиологични промени в тялото на майката. Някои състояния се нормализират съвсем скоро след раждането, за други е нужно повечче време, а трети са необратими. Всичко зависи от индивидуалните особености на организма и мерките, които взимате да се справите с тях.

Ето кои са основните физиологични промени в тялото след раждане и как да се справите с тях.

rajdane1Стрии
По време на бременността кожата се разтяга с толкова резки и бързи темпове, че стриите са съвсем естествено явление. Просто няма достатъчно укрепваща тъкан, която да поддържа увеличеното количество кожа. В допълнение със загубата на влага и еластичност вследствие хормоналните промени, формирането на стрии е съвсем очакван резултат. И въпреки че не можете да ги заличите напълно, с много хидратация, спорт и подходяща козметика можете да ги заличите маскимално.
Коремче
Непосредствено след раждането ще продължите да изглеждате като бременна. И това ще продължи докато матката се свие и възстанови първоначалната си форма. Дори тогава коремът ви може да не бъде съвършено плосък и стегнат. Разбира се, с подходящите упражнения и правилно хранене бързо можете да влезете във форма. Но резултатите ще си проличат едва след близо още една бременност време.

По-малки или по-големи гърди
Със сигурност, ако кърмите, ще се радвате на значително по-голям бюст. Но щом спрете те отново ще възстановят първоначалния си размер или по-малки. Дори да не кърмите, гърдите ви никога няма да възстановят размера и формата от периода преди бременността. За да се приспособите по-бързо към промяната започнете да купувате подходящо поддържащо бельо, носете дрехи от стегнати материи, а може би и по-провокативни.

Секретиране на гърдите
Това може да се случи дори и да не кърмите. Но не при всички жени. Причината за явлението са миниатюрните мускулчета при отворите на порите върху зърната. При едни те са по-стегнати, а при други – по-хлабави, поради което не успяват да задържат напълно секретите.

rajdane2Вагинална сухота
След раждане и по време на кърмене нивата на естроген в организма са ниски.  Това предизвиква изтъняване на влагалищната мембрана и по-слабо овлажняване на лигавицата. Освен това отслабва и естествената защита на средата. Докато хормоните се балансират използвайте лубрикант при сексуален акт и по-прецизни хигиенни навици.
Изпускане на урина
Доста неудобна ситуация. При това без значение дали раждането е естествено или със секцио. В първия случай причината е травма на влагалищните мускули, а във втория – продължителният натиск, който плодът оказва върху таза. За да се справите с проблема практикувайте редовно упражненията на Кегел – стягане на мускулите на тазовото дъно, все едно сдържате нуждата си. Можете да ги практикувате по всяко време и навсякъде, при това незабележимо.
Косопад
Изобщо не се учудвайте, ако след раждането започнете да откривате косата си навсякъде – по четката и дрехите, на пода, в канала. Под въздействие на хормоналните промени през бременността косопадът се увеличава. След раждането процесът на обновяване на косъма се опитва да влезе в ритъм с естествените цикли на тялото и затова косата сякаш пада наведнъж. Постарайте се да я щадите максимално, взимайте витамини и правете подхранващи маски. 

А вие как се справихте с промените в тялото след раждане?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.