MENU

Ротари клуб – Габрово се включва в инициативата „осинови паметник“

shipka

Ротари клуб – Габрово се включва в инициативата „осинови паметник“

На 8 август, събота, от 9:00 до 12:00 часа, за четвърта поредна година Ротари – Габрово се включва в инициативата „Осинови паметник“ – част от Националното честване Шипченска епопея. На 8 август Габровският клуб ще почисти четири паметника на връх Шипка, които се намират в трудно достъпни местности.

Към инициативата „Осинови паметник“, подкрепена от Президента на Република България Росен Плевнелиев, освен всички училища на територията на Габровска област вече се присъединяват и училища от областите Стара Загора, Разград, Търговище, Бургас и други.

Децата получават един запомнящ и по-различен от учебниците урок по история на открито, почистват и се грижат за мемориалните места, организират художествени и литературни конкурси и още много други дейности съпътстват „осиновяването”. Всяка година училищата „осиновяват” на ротационен принцип различен паметник и така уроците на открито продължават.

Информации за „осиновените” паметници и реализираните от училищата дейности ще бъдат публикувани в раздел „Инициативи” на интернет сайта на Шипченската епопея – www.shipka.org

Националното честване Шипченска епопея ще се проведе между 21 и 26 август. В деня на кулминацията, 22 август, Ротари организират три похода до паметника на Свободата – от Соколски манастир (6км), от храм паметник „Рождество Христово“ гр.Шипка (4км) и от м-т Узана (12км).

Пълната програма на събитията от 21 до 26 август можете да видите тук

143817207095037

По този повод, отново на 8 август, ще бъдат почистени и двете туристически пътеки, по които всички приятели, които обичат туризма, ще могат да преминат до Върха, където да станат част от тържествата, посветени на епичните шипченски боеве.

Ротари Клуб Габрово е официалното регистриран в Световната организация на Ротари Интърнешънъл на 25 март 1995 г. За тези двадесет години дейността на габровските ротарианци е изключително активна. Tе са в основата на много благотворителни инициативи и кампании за набиране на средства като изграждане и поддържане на обекти, паметници и градинки; подпомагане на деца и възрастни към “Приют за бездомни”, “Дом за деца и юноши”, “Помощно училище”,”Дом за отглеждане и възпитаване на деца лишени от родителски грижи”, социално слаби деца; осигуряване на стипендии за проявени талантливи деца и студенти; участие в карнавалите на Габрово; помощи за издаване на книги и много други дейности.

Ротари Клуб Габрово участва и подкрепя инициативата на Ротари Интернешънъл за ликвидиране на Полиомиелита в световен мащаб.

Най-големите проекти на габровския клуб за последната година и половина са:

  • Поставянето на 10 пилона със знамената на държавите участвали в боевете на Шипка, паметник и морена с плоча с описание на събитията на връх Шипка по повод 137 години Шипченска епопея.
  • Организира и поддържа Хор на Момчетата с идея да възстанови и възвърне славата на Габровския Хор на Момчетата – деца от 7 до 10 години.
  • Провежда ежегодно балове с маски в навечерието на Сирни заговезни, с цел набиране на средства за реализиране на различните проекти.
  • Ежегодно организира по традиция футболен турнир на малки вратички с участието на Ротари Клубове от други градове.

Rotary е международна мрежа от лидери, доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич).

В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.

Ротари обединява онези хора, които се занимават с важни за местните общности по света въпроси. Членовете на Ротари са професионалисти от различни сфери: лекари, художници, собственици на малък бизнес и неработещи родители и други. Всички те наричат себе си Ротарианци. Ротари обединява тези неповторими гледни точки и насърчава професионалното усъвършенстване на членовете си навсякъде по света.

Ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността.

Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка, с 99% намаление на случаите на детски паралич по света от 1985г., когато Ротари учредява програмата PolioPlus (polio – детски паралич).

Интеракт: младежка програма, учредена и спонсорирана от Ротари клубове, за млади хора между 12 и 18 години. Има повече от 12 300 Интеракт клубове в 133 държави.
Ротаракт: младежка програма, учредена от Ротари, която насърчава на лидерството, професионалното развитие на младите хора между 18 и 30 години. Има повече от 8 000 Ротари клубове в 167 държави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.