MENU

Връзката между теглото и съня

 

Връзката между теглото и съня

Връзката между теглото и съня

Знаете ли, че количеството сън, което си осигурявате, освен, че ви зарежда с енергия, влияе пряко и на теглото ви? Това е така, защото качественият сън има способността да регулира метаболизма и да редуцира килограмите. Вижте каква е връзката между съня и теглото и как да си осигурите по-пълноценно наспиване.

Замисляли ли сте се колко добре се чувствате, когато сте спали поне осем часа през нощта? Как ставате бодри от леглото, отпочинали и с усмивка на лице посрещате новия ден… Страхотно е, нали?

Американски изследвания установиха, че сънят е важен регулатор на метаболизма и разхода на енергия. Когато не си доспивате хормоните (лептин и грелин), които регулират чувството на глад в организма, са засегнати и това увеличава приема на калории – най-вече под формата на мазнини и въглехидрати, което води до натрупване на тегло.

Но редовният сън може да промени това. Наспивайки се, вие ще приемате по-малко количество калории, което ще спомогне за регулиране на метаболизма. Ето няколко тайни за по-добър сън и по-малко килограми:

ID-1001310261. Наспивайте се пълноценно. Установете какво количество сън е необходимо на организма ви, за да се чувства енергичен и във форма през деня и се старайте да му го набавяте.
2. Ако страдате от понижено качество на съня, потърсете консултация със специалист. Безсънието, сънната апнея, хъркането и други нарушения не позволяват на организма да се отпусне напълно.
3. Подобрете атмосферата в спалнята. Спускайте завесите или щорите, за да блокирате светлината, купете си тапи за уши, ако сте чувствителни към шумове, изключвайте телефона. Преди лягане можете да запалите ароматизирана клечка или свещ за няколко минути и да проветрите помещението.
4. Използвайте леглото само за сън и за любов. Ако спите сами, обградете се с много възглавници, така че да ви е уютно. Избягвайте да работите и да говорите по телефона там.
5. Не злоупотребявайте с кофеиновите напитки – не само привечер, но и през целия ден.
6. Не приемайте лекарства, които влияят на количеството и качеството на съня ви.
7. Спортувайте. Няма по-добро средство за сладък сън от физическата умора.
8. Стресът е постоянен спътник в ежедневието. Има хора, чийто апетит се влияе пряко от него и напрежението ги подтиква да ядат повече. Един от начините за справяне с проблема са разходките на открито, йогата и медитацията.

Доказаната връзка между съня и телесната маса кара голяма част от клиниките за отслабване по света да включват повече часове за сън в програмите си. Разбира се, специалистите не твърдят, че е достатъчно само да се спи повече и да се яде по-малко. Но съвкупността от сън, здравословна храна и физически упражнения е формулата за успех в борбата с наднорменото тегло.

А каква е вашата рецепта за по-добър сън?

2 Responses to Връзката между теглото и съня

  1. Avatar Теодора says:

    Сега разбирам защо когато не съм се наспала добре съм толкова гладна сутрин, понякога дори хапвам втора закуска!

  2. Gossip Girl Gossip Girl says:

    Оооо, а аз се чудя защо кожата ми е толкова повяхнала и не се чуствам добре след недоспиване 🙂 От днес започвам да си поспивам пък да видим дали ще намалее апетита 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.