MENU

Витамини за бременни – какви и кога?

vitamini_bremenna

Витамини за бременни – какви и кога?

Витамините за бременни определено не са поредната модерна хрумка за добро здраве. Те трябва да бъдат включени в ежедневния режим на жената още от момента, в който започне да прави планове за бебе, тъй като съдържат пълния набор от минерални и органични съединения, необходими на организма да се приспособи към бъдещите промени – зачеване, бременност и раждане. Какви витамини за бременни и кога трябва да се приемат?

За да бъде износено благополучно и здраво бъдещото бебе, след зачеване в тялото на жената настъпват физически и хормонални промени, засягащи повечето й системи и органи. Заедно с това се увеличават синтезът и потреблението на органични вещества, като през втория триместър нуждата от тях нараства с 30 – 40 %.

И тъй като ограниченията в хранителния режим на майката възпрепятстват естественото усвояване на всички необходими за здравето на бебето хранителни компоненти, витамините за бременни се явяват оптималното решение за целта.

През кой триместър какви витамини за бременни да приемате?

През първия триместър (1-ва – 13-та гестационна седмица) на бременността жената често изпитва неприятни неразположения като гадене, промяна във вкусовите рецептори, хормонални изменения, повишено слюноотделяне. За да се стабилизира състоянието и да се улесни адаптацията на организма в първите етапи на хормонално и физиологично изменение, специалистите препоръчват прием на:

  • vitamini_bremenna3Витамин C (аскорбинова киселина) – помага за укрепване на отслабената хормонална функция на имунната система, за облекчаване на гаденето и за стимулиране на обмяната на веществата. Открива се в почти всички плодове и зеленчуци.
  • Витамин Е (токоферол ацетат) – стимулира сърдечно-съдовата дейност, насища с кислород клетките в организма на майката и на плода, стимулира регенерацията и клетъчното делене (което от своя страна поддържа нормалния растеж на плода). Добър източник са маслини, авокадо, ядки, яйца, макаронени изделия.
  • Фолиева киселина (витамин В9) – органично вещество, участващо в образуването на носителите на наследствени характеристики, както и в стимулирането на кръвообръщението и на клетъчното делене. Може да се набави чрез зеле, пълнозърнести храни, спанак, броколи, аспержи, грах, боб, банани.
  • Йод – един от най-важните елементи за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Дефицитът на този витамин по време на бременност може да доведе до аномалии в мозъчното развитие на плода. Има го в млечните продукти, яйцата, месото.

Прочетете още:
Съвети срещу сутрешно гадене
Първи триместър от бременността – какво трябва да знаете?

vitamini_bremenna2През втория триместър (14-та – 27-ма гестационна седмица) на бременността се формират жизненоважните органи на бебето, което налага организмът на майката да осигурява повече хранителни компоненти за изграждането на клетките им. Ето защо в този период е добре тя да приема и:
витамини А и D – мляко, яйца, риба
желязо – спанак, тиквени семки, сушени кайсии и стафиди
магнезий – риба, царевица, грах, диня, мента, какао, копър, босилек
калций – млечни продукти
фосфор – червено месо, млечни продукти, яйца
Витамин А играе важна роля за образуването на гените, отговорни за изграждането на костите, зрителните органи и мускулната тъкан. Но внимание, с него не бива да се прекалява. Калцият и фосфорът пък са необходими за правилното формиране на скелета и неговата устойчивост.

През третия триместър (28-ма – 40-та гестационна седмица) на бременността не е необходим прием на някакви по-специални вещества, но трябва да се отбележи, че поради по-бързото си развитие, бебето се нуждае от повече хранителни вещества. Това налага увеличен прием на витамини от страна на майката – както чрез храната, така и чрез добавки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.