MENU

Какъв багаж да носите при пътуване през зимата?

Какъв багаж да носите при пътуване през зимата?

Какъв багаж да носите при пътуване през зимата?

Всички обичаме да пътуваме и пътешестваме. А колкото по-далечна е дестинацията, толкова треската при опаковането на багажа е по-голяма. Но през зимата тази задача отнема повече време и усилия. Дебелите якета, пуловери и панталони се нуждаят от сериозно пространство, да не говорим за обувките и ботушите.

И така до последния момент се колебаем какво да вземем и от какво да се лишим. Седейки върху куфара, преди да опитаме за пореден път да закопчаем ципа от край до край, си представяме слънчевите дни, които ви предстоят в Гърция, например. И се чудим ще бъде ли всъщност достатъчен само един куфар? Да, стига да знаем какъв багаж да носите при пътуване през зимата! Ето няколко съвета за компактно опаковане.

bagaj1Дрехите за студено време не е задължително да са тежки и обемни, но трябва да са съобразени с целта на пътуването. Преди да тръгнете се запознайте чрез интернет с метеорологичните условия и прогнози. Едва ли искате да се озовете на място, което през деня е приятно топло, но вечер сковава студ, а вие сте се запасили само с дебели дрехи.
Предпочитаният за пътуване транспорт също е от голямо значение за опаковането на багажа. Ако се придвижвате с автобус или самолет е препоръчително куфарът да е лек, но обемен и с необходимите отделения, които да улесняват изваждането на необходима вещ бързо, без да се налага да ровите надълбоко. Не е нужно да навличате зимната си екипировка за пътуването, но все пак е добре да държите палтото си под ръка.
Ако тръгвате на път с личния си автомобил се предполага, че „владеете положението” и разполагате с време, затова едва ли имате нужда от напътствия коя чанта да вземете. По-скоро се подгответе за непредвидени обстоятелства. Добре е да имате на задната седалка одеяло, ботуши за сняг, шапка, шал и много дебели ръкавици. Не се знае дали няма да ви се наложи да разчиствате пътя пред себе си.

Важно е и колко време ще останете в „мразовитата дестинация”. Да кажем, че отивате по работа за една седмица. Необходимо ви е ежедневно облекло, което включва панталон или подходяща пола, пуловер, палто (което съдържа в джобовете шапка и ръкавици)  и спортни обувки или ботуши. В куфара ви трябва да намерят място още удобно памучно бельо, топли чорапи, по-дебела блуза, поло, една-две ризи с дълъг ръкав, два костюма, съобразени с времето, а защо не и по-леко яке. За жените неотменен спътник е чоропогащникът.

bagaj2Ако отивате на ваканция се постарайте дрехите да бъдат топли, но не много обемни, за да не ви създават дискомфорт по време на разходките. В багажа трябва да присъстват туристически обувки, клинове, удобни панталони от мека материя, зимни пуловери от маека материя (всички знаем до какво състояние може да ни доведе твърдата вълна), яке, което да не затруднява движенията и разбира се шапка, шал, ръкавици. Козметиката за студено време също трябва да намери място в багажа ви.
Да видим как най-функционално да подредите струващия ви се все по-малък куфар. Без паника – има място за всичко, стига да не го сгъвате прилежно.
Какво имаме предвид?
Сложете на дъното дрехи като якета и панталони, сгънати максимум на две. Отгоре наредете разгънатите пуловери, ризи, поли и останалия багаж (без бельото и чорапите). Оказва се, че така има повече място, а дрехите ви са в пъти по-малко смачкани след пътуването.

Нека обобщим. Независимо дали сте на ваканция или по работа в дестинация със студен климат, вие носите отговорност за комфорта и здравето си. Не пренасяйте целия  гардероб с вас. Вземете само топли и удобни дрехи в подходяща за натюрела ви цветова гама. Тъй като краката ви са най-уязвимата част от тялото в студени атмосферни условия заложете на подплатени с вълна ниски обувки и ботуши, под които се крият пухкави чорапи.

Е, вече сте готови за първата си разходка! А къде отивате?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.